a mund të jetë vetmia një shenjë e Alzheimerit?

Modelet e valës së trurit të subjekteve u matën përmes elektroencefalogramit (EEG) pasi ata morën pjesë në një ushtrim dëgjimi.

Të gjithë pjesëmarrësve u kërkohej të dëgjonin heshtjen për 10 minuta, përpara se të dëgjonin njërën nga tre këngët – Sonata e Mozart në D Major, Andante Lëvizja II (K448) ose interpretimi i John Coltrane për gjërat e mia të preferuara – e ndjekur nga një heshtje tjetër 10-minutëshe. Ata më pas dëgjuan dy këngët e mbetura, përpara se të dëgjonin një heshtje tjetër 10-minutëshe.

Siç pritej, pjesëmarrësit me dhe pa epilepsi demonstruan aktivitet të ngritur të valës së trurit kur dëgjuan muzikë. Sidoqoftë, ata me epilepsi treguan sinkronizim më të madh me muzikën në lobet frontale dhe të përkohshme sesa pjesëmarrësit pa çrregullim.

Charyton i tha Medical News News Ekipi u befasua nga këto gjetje. "Ne e dinim që muzikantët sinkronizohen më shumë me muzikën, por ne nuk ishim të sigurt se si do të përgjigjen personat me epilepsi," tha ajo. “Personat me epilepsi sinkronizohen para një konfiskimi. Sidoqoftë, në studimin tonë, pacientët me epilepsi sinkronizohen në muzikë pa pasur një konfiskim. "

Bazuar në këto gjetje, Charyton thotë se në kombinim me trajtimet ekzistuese, muzika mund të jetë një "ndërhyrje e re" për të ndihmuar në parandalimin e konfiskimeve në pacientët me epilepsi. Ajo na tha:

"Personat me epilepsi mund të përdorin muzikën për t’u çlodhur; Stresi bën që të ndodhin konfiskime. Duke dëgjuar muzikën, shumë pacientë raportuan se ndiheshin të qetë. Ky studim është hapi i parë për të parë nëse muzika mund të ndikojë në tru. "

Charyton shtoi se ekipi planifikon të kryejë më shumë hulumtime për të përcaktuar pikën e saktë në të cilën muzika mund të stimulojë sinkronizimin për të parandaluar konfiskimet në epilepsi.

Epilepsia nuk është kushti i vetëm për të cilin muzika mund të ketë potencial terapeutik. Në vitin 2013, Medical News raportoi sot për një studim që sugjeronte se muzika ishte më e efektshme që ilaçet me recetë për uljen e ankthit, dhe madje mund të rrisë sistemin imunitar.

Muzika gjithashtu mund të forcojë performancën e kirurgëve në teatër, sipas një studimi të botuar në revistën e kirurgjisë estetike në fillim të këtij muaji. Studiuesit zbuluan se kur kirurgët dëgjuan muzikën e tyre të preferuar, ata mbyllën prerjet e tyre në mënyrë më efektive.

  • Neurologjia/Neuroshkenca

a mund të jetë vetmia një shenjë e Alzheimerit?

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se vetmia mund të shoqërohet me sëmundjen e Alzheimerit midis të moshuarve. Një studim i ri e mbështet këtë lidhje, pasi identifikon një shënues të Alzheimerit të hershëm në trurin e të moshuarve me vetmi më të madhe të vetë-raportuar.

bashkëautori i studimit Nancy J. Donovan, nga Brigham dhe Spitali i Grave dhe Shkolla Mjekësore në Harvard në Boston, MA, dhe kolegët raportojnë gjetjet e tyre në psikiatrinë e Jama.

Sipas një studimi të vitit 2010 nga Shoqata Amerikane e Personave në pension (AARP), rreth 32 përqind e të rriturve të moshës 60-69 vjeç dhe 25 përqind të të rriturve të moshës 70 vjeç dhe më të vjetër në Shtetet e Bashkuara raportojnë të ndjehen të vetmuar.

si dhe rritja e rrezikut të depresionit, sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, vetmia tek të rriturit e moshuar është shoqëruar me rrezik më të madh të rënies konjitive dhe sëmundjes së Alzheimerit.

Për studimin e tyre, Donovan dhe ekipi u përcaktuan për të përcaktuar nëse vetmia është e lidhur me ndryshimet patologjike të trurit që mund të jenë një shënues i Alzheimerit.

Në mënyrë të veçantë, ata shikuan nëse vetmia mund të shoqërohet me nivele të proteinave amiloide në tru. Këto proteina mund të formojnë tufa të quajtura pllaka, të cilat konsiderohen një shenjë dalluese e Alzheimerit.

Vetmia 7.5 herë më shumë e mundshme tek të rriturit me nivele të larta amiloide

Hulumtimi përfshinte 79 të rritur – 43 gra dhe 36 burra – të një moshe mesatare prej 76 vjetësh me funksionim normal njohës.

Ekipi përdori shkallën e vetmisë UCLA për të vlerësuar se sa i vetmuar ndjeu secili pjesëmarrës. Ky mjet shtron tre pyetje: "Sa shpesh ndiheni të lënë jashtë?", "Sa shpesh ndiheni të izoluar nga të tjerët?" Dhe "Sa shpesh ju ndjeheni se ju mungon shoqërimi?"

Përgjigja për secilën pyetje shënohet në një shkallë prej 4 pikësh, me 1 që përfaqëson "kurrë" dhe 4 që përfaqësojnë "shpesh". Në total, rezultati mesatar i vetmisë së pjesëmarrësve ishte 5.3 nga 12.

Duke përdorur imazhin e trurit, studiuesit matën nivelet e proteinave amiloide në zonat kortikale të trurit të pjesëmarrësve, duke përfshirë frontin, përkohësisht anësor dhe anësor, dhe Rajonet parietale mediale.

Në krahasim me pjesëmarrësit me nivele të ulëta të amiloideve kortikale, subjektet me nivele të larta amiloide kishin 7.5 herë më shumë të ngjarë të raportonin të ndjeheshin të vetmuar, zbuluan studiuesit.

Kjo shoqatë ishte më e fortë për pjesëmarrësit që ishin transportues të ApoEε4 – një gjen që shoqërohet me rritjen e rrezikut të Alzheimerit.

Rezultatet mbetën pas llogaritjes së një numri faktorësh të mundshëm konfuzionues, përfshirë moshën, seksin, ankthin, depresionin dhe statusin socio -ekonomik.

Donovan dhe kolegët thonë se rezultatet e tyre tregojnë për vetminë si një shenjë e Alzheimerit të hershëm, pasi treguan se vetmia mund të pasqyrohen në ndryshimet patologjike të trurit në lidhje me sëmundjen.

Duke komentuar gjetjet e tyre, autorët shkruajnë:

ne raportojmë një shoqatë të re të vetmisë dhe barrës së amiloideve kortikale në https://harmoniqhealth.com/ të rriturit më të vjetër njohës dhe paraqesin prova për vetminë si një simptomë neuropsikiatrike e rëndësishme te reklama paraklinike [sëmundja e Alzheimerit].

Kjo punë do të informojë hulumtime të reja mbi neurobiologjinë e vetmisë dhe ndryshimeve të tjera socioemotionale në jetën e vonë dhe mund të përmirësojnë zbulimin e hershëm dhe hulumtimin e ndërhyrjes në AD. "

Implikimet e ardhshme për sëmundjen e Alzheimerit

Alzheimer është forma më e zakonshme e çmendurisë, duke prekur rreth 5.4 milion njerëz në Sh.B.A. Ky numër pritet të arrijë në 13.8 milion deri në vitin 2050, përveç nëse parandalimi i ri dhe zbulohen strategjitë e trajtimit.

Në një editorial të lidhur me studimin, Dr. Paul B. Rosenberg, i Departamentit të Psikiatrisë dhe Shkencave të Sjelljes në Qendrën Mjekësore Johns Hopkins Bayview në Baltimore, MD, thotë rezultatet nga Donovan dhe Ekipi mund të përparojnë Zhvillimi i metodave të hershme të shqyrtimit për Alzheimer.

"Dikush mund të imagjinohet një peizazh i ardhshëm i trajtimit në të cilin personat e moshuar janë ekzaminuar për rrezik AD me një përzierje të masave të vetë-raportimit (shqetësime të humorit dhe kujtesës), ekranet njohëse të kryera në një tabletë ose smartphone, dhe gjenetika përfshirë apoEε4 dhe studimet e ardhshme me sekuencat e gjenomit të tërë; Gjenetika është akoma e kushtueshme, por në një dekadë duhet të bëhet e lirë, "thotë Dr. Rosenberg.

"Ne mund të llogarisim një indeks të rrezikut dhe ta përdorim këtë për të shtresuar personat e moshuar për vlerësimin dhe ndërhyrjet e biomarkerit," shton ai. "Kjo qasje do të ishte e dobishme jo vetëm për shëndetin publik në vendet në zhvillim, por edhe për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku shumica e personave të botës me AD tashmë jetojnë dhe ku popullsitë në rrezik janë të mëdha."

"Në këtë përpjekje, masa të tilla si vetmia dhe simptomat e humorit që ende nuk mund të identifikohen mund të jenë të mëdha, dhe Donovan et al. kanë kontribuar një përparim të rëndësishëm në këtë drejtim, "përfundon Dr. Rosenberg.

Lexoni se si vetmia mund të ndryshojë sistemin imunitar për të shkaktuar sëmundje.

  • Alzheimer’s/Dementia
  • Neurologjia/Neuroshkenca
  • Psikologjia/Psikiatria
  • Të moshuarit/plakja

A mund të zvogëlojë meditimi plakjen e trurit?

isshtë njohuri e zakonshme që truri përkeqësohet ndërsa plakemi, duke shkaktuar dëmtime funksionale. Ju mund të habiteni kur mësoni se ky proces zakonisht fillon gjatë mesit të vonë-20-të. Por para se të panikoni, një studim i ri sugjeron një mënyrë të mundshme për të zvogëluar përkeqësimin e tillë: meditim.

Ekipi i hulumtimit, përfshirë Dr. Florian Kurth të Qendrës së Hartimit të Trurit në Universitetin e Kalifornisë-Los Angeles (UCLA), zbuloi se meditimi mund të shoqërohet me ruajtjen më të mirë të lëndës gri në tru-neuroni -Përkërkimi i indeve përgjegjës për përpunimin e informacionit.

Hetuesit publikojnë gjetjet e tyre në revistën Frontiers in Psychology.

Studime të shumta kanë hetuar përfitimet shëndetësore të meditimit. Në nëntor të vitit të kaluar, një studim nga studiuesit kanadezë zbuloi se meditimi mund të ketë përfitime qelizore për të mbijetuarit e kancerit të gjirit, ndërsa një studim i hershëm zbuloi se mund të jetë efektiv për zvogëlimin e dhimbjes, ankthit dhe depresionit.

Hulumtimi i kaluar ka shoqëruar gjithashtu meditimin me funksione të përmirësuara njohëse, siç janë vëmendja, kujtesa dhe shpejtësia e përpunimit. Në këtë studim të fundit, Dr. Kurth dhe kolegët e parë vendosën të shohin nëse ekziston një lidhje midis meditimit dhe indeve të trurit – konkretisht lëndë gri – që mund të ndihmojnë në shpjegimin e këtyre gjetjeve të mëparshme.

Studiuesit rekrutuan 100 subjekte të studimit të moshës 24-77 vjeç. Nga këto, 50 kishin medituar midis 4 dhe 46 vjeç dhe 50 nuk ishin angazhuar kurrë në praktikë. Të dy grupet ishin përputhur ngushtë për moshën.

Duke përdorur imazhin e rezonancës magnetike me rezolucion të lartë (MRI), studiuesit skanuan trurin e secilit pjesëmarrës. Grupi i meditimit

tregoi ruajtje më të mirë të lëndës gri në rajone të përhapura të trurit

ndërsa studiuesit identifikuan lëndën e zvogëluar gri me moshën në rritje – siç prisnin – ata u befasuan kur zbuluan se individët në Grupi i meditimit tregoi ndjeshëm më të ulët humbje të lëndës gri në rajone të shumta të trurit, krahasuar me ato në grupin jo-meditues.

Dr. Kurth Komente:

"Ne prisnim efekte mjaft të vogla dhe të dallueshme të vendosura në disa prej rajoneve që më parë ishin shoqëruar me meditimin. Përkundrazi, ajo që ne vëzhguam në të vërtetë ishte një efekt i përhapur i meditimit që përfshinte rajone në të gjithë trurin. "

Ekipi vëren se ky studim nuk përbënte faktorë të tjerë të mundshëm konfuzionues, siç janë zgjedhjet e jetesës së pjesëmarrësve, personaliteti dhe dallimet gjenetike të trurit, kështu që ata nuk janë në gjendje të provojnë një lidhje kauzale midis meditimit dhe përkeqësimit të zvogëluar të lëndë gri.

Sidoqoftë, autori i parë Dr. Eileen Luders, i Shkollës së Mjekësisë David Geffen në UCLA, thotë se gjetjet janë "premtuese".

"Shpresojmë se ata do të stimulojnë studime të tjera që eksplorojnë potencialin e meditimit për të ruajtur më mirë trurin dhe mendjet tona të plakjes," shton ajo. "Akumulimi i provave shkencore që meditimi ka aftësi që ndryshojnë trurin në fund të fundit mund të lejojnë një përkthim efektiv nga hulumtimi në praktikë, jo vetëm në kuadrin e plakjes së shëndetshme, por edhe plakjes patologjike."

Në Janar 2014, një studim i botuar në revistën Temat në Shkencën Kognitive sugjeroi që trurin tonë të ngadalësohet ndërsa plakemi si rezultat i përvojës më të madhe, jo rënies konjitive.

  • Neurologjia/Neuroshkenca
  • Psikologjia/Psikiatria
  • Të moshuarit/plakja
  • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

A mund të zvogëlojë saunat rrezikun e goditjes në tru?

Më në fund, diçka indulgjente mund të jetë në të vërtetë e mirë për ne; Një studim i botuar rishtazi thotë se shijimi i saunave të rregullta mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e goditjes.

Megjithëse shpikja e tyre shpesh u atribuohet njerëzve të Finlandës, saunat dhe shtëpizat e djersës u shfaqën në mënyrë të pavarur në shumë kultura përgjatë historisë antike.

Sot, ato janë relativisht të njohura në pjesën më të madhe të botës perëndimore – dhe për një arsye të mirë.

Në fakt, saunat ishin të gjithë tërbimin në pjesën më të madhe të Evropës në Mesjetë. >

Shtë interesante, shpërthimi nuk u mbajt në Finlandë, kështu që popullariteti i tyre nuk u zbeh kurrë. Gjatë dekadave të fundit, me sifilizin duke u bërë më pak shqetësim, saunat kanë shijuar një ringjallje të fortë në favor.

Kushdo që ka hyrë ndonjëherë në një sauna dhe i relaksuar për një kohë do të kuptojë pse janë kaq të njohura. Nuk ka asgjë si të ulesh pa lëvizje në një derdhje të errët, të lagur, të nxehtë. Duke folur psikologjikisht, mund të imagjinohet se ata mund të bëjnë mrekulli për nivelet e stresit tuaj.

Përfitimet shëndetësore të saunave

Përveç përfitimeve të mundshme psikologjike të relaksimit në të ngrohtë, disa studiues kanë pyetur veten nëse saunat gjithashtu mund të ndikojnë në shëndetin fizik. Për shembull, studimet kanë treguar se marrja e një sauna mund të ulë presionin e gjakut, ndërsa të tjerët kanë arritur në përfundimin se saunat e rregullta mund të zvogëlojnë rrezikun e çmendurisë. Të tjerët ende kanë gjetur një lidhje midis saunave dhe një rreziku të zvogëluar të vdekjes së lidhur me sëmundjet kardiovaskulare.

Për herë të parë, shkencëtarët nga Universiteti i Bristol në Mbretërinë e Bashkuar hedhin një vështrim në ndikimin e mundshëm të saunës në rrezikun e goditjes.

Studimi pasoi 1.628 pjesëmarrës për një mesatare prej 15 vjet; Mosha e tyre mesatare ishte 63 vjeç, dhe askush prej tyre nuk kishte një histori goditje në tru.

Secili person plotësoi një pyetësor duke pyetur sa herë ata morën sauna. Ata gjithashtu u pyetën për një sërë faktorësh të tjerë që mund të ndikojnë në rrezikun e goditjes, të tilla si marrja e alkoolit, niveli i kolesterolit, aktiviteti fizik dhe presioni i gjakut.

Rezultatet u botuan këtë javë në ditar.

përgjatë dekadës e gjysmë, 155 njerëz patën një goditje në tru. Individët që morën një sauna në javë kishin një normë prej 8.1 goditjesh për 1.000 persona-vjet. Për ata që morën dy deri në tre në javë, norma ishte 7.4, dhe për njerëzit që morën katër deri në shtatë në javë, shkalla ra në 2.8.

Me fjalë të tjera, njerëzit që kishin sauna katër deri në shtatë herë në javë kishin 60 përqind më pak të ngjarë të kishin një goditje në tru sesa ata që gëzonin vetëm një në javë.

Edhe pasi studiuesit rregulluan analizën për të marrë parasysh faktorët e tjerë të rrezikut, të tilla si pirja e duhanit dhe niveli i kolesterolit, gjetjet mbetën të njëjta.

"Këto rezultate janë emocionuese sepse sugjerojnë që kjo aktivitet që njerëzit përdorin për relaksim dhe kënaqësi gjithashtu mund të ketë efekte të dobishme në shëndetin tuaj vaskular."

Autori i Lartë i Studimit Setor K. Kunutsor, Ph.D.

Sa i përket mënyrës se si saunat mund ta përballojnë këtë mbrojtje, shpjegon Kunutsor, "Saunat duket se kanë një efekt për uljen e presionit të gjakut, i cili mund të nënvizojë efektin e dobishëm në rrezikun e goditjes."

Vëzhgimi dhe Shoqata

Sigurisht, ky studim është vëzhgues dhe mund të tregojë vetëm një lidhje midis sasisë së saunave të marra dhe rrezikut të goditjes.

Për shembull, njerëzit që godasin rregullisht saunën mund ta bëjnë këtë sepse kanë më shumë kohë të lirë; Ata që marrin më pak mund të çojnë jetë më të ngarkuar, më stresuese, që mund të jetë shkaku i rrezikut të rritur në goditje, në vend se të lidhet drejtpërdrejt me mungesën e kohës së saunës.

Siç shpjegon Kunutsor, "Banja e saunës është një aktivitet i sigurt për shumicën e njerëzve të shëndetshëm dhe madje edhe njerëzit me probleme të qëndrueshme të zemrës. Më shumë hulumtime janë të nevojshme për të konfirmuar këtë konstatim dhe për të kuptuar mënyrat se si saunat ndikojnë në rrezikun e goditjes. "

isshtë thelbësore të theksohet se, për disa, saunat mund të mos jenë të sigurta. Për shembull, njerëzit që kohët e fundit kanë pasur një sulm në zemër dhe kushdo që ka dhimbje në gjoks ose anginë të paqëndrueshme duhet të shmangë saunën. Gjithashtu, të rriturit e moshuar me presion të ulët të gjakut duhet të jenë të kujdesshëm kur marrin një sauna.

Por, nëse nuk bini në ndonjë nga këto kategori me rrezik të lartë, mund të jetë koha për të marrë këtë kalim kohe mjaft të këndshme finlandeze.

  • Kardiovaskulare/Kardiologji

A mund të ndërrojë puna të dëmtojë funksionimin e trurit?

Një fjalë e urtë e vjetër shprehet se puna e vështirë kurrë nuk dëmton askënd, por studiuesit mund të kenë kundërshtuar thjesht këtë nocion në raste të caktuara. Një studim i ri sugjeron që puna në ndërrime sesa orët fikse mund të çojë në dëmtim të funksionimit të trurit.

Studiuesit që ekzaminojnë ndikimin e punës në ndërrim kanë zbuluar se puna në ndërrim afatgjatë-për 10 ose më shumë vjet-patën një ndikim të fortë negativ në shëndetin e trurit, dhe megjithëse efektet mund të kthehen, të plota Rimëkëmbja mund të zgjasë për 5 vjet.

a mund të jetë vetmia një shenjë e Alzheimerit?